sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Key Lime Pie

Kevät ja ympärillä leviävä vihreys inspiroivat kokeilemaan vihertävän limepiiraan leipomista. 


Perinteinen Key Lime Pie on jenkkiherkku, kotoisin Floridan Keysistä, jossa keltamehuiset Key-limetit kasvavat.
Virallisesti tämä piiras ei siis ole Key Lime Pie, koska marketissa myytävät limet ovat vihreämpiä Persian limejä, mutta kuulemma toimii näinkin.


Key Lime -piiras on helppo, nopea ja ihanan raikas! 
Oleellisia ainesosia ovat vain keksipohja, limet, kondensoitu maito sekä kananmunan keltuaiset.


Kondensoitu maito löytyy nykyään lähes joka merketista ja on tärkeä aines sekä kuuluisassa Banoffee-tortussa, että tässä limepiiraassa. Se myydään säilykepurkissa ja se on hyvin paksua ja makeaa, kiisselimäistä maitosäilykettä. Kun avaamatonta purkkia keitetään vesihauteessa 2-3 tuntia, se muuttuu paksuksi toffeeksi. Kondensoitu maito säilyy keitettynäkin avaamattomana purkin parasta ennen -päivämäärään asti. Kannattaakin keittää useampi purkki kerrallaan. Toffee toimii mainiosti myös täytekakun täytteenä!
Banoffeessa se käytetään keitettynä toffeena mutta limepiiraassa sellaisenaan. 
Kokeile myös mustan kahvin kanssa, kerman tai maidon sijaan! 


Wikipedia kertoo piiraan saaneen alkunsa floridalaisilta kalastusaluksilta, jossa ainekset säilyivät ilman kylmäsäilytystä ja piiras valmistui eli hyytyi ilman uunia, maitosäilykkeen, keltuaisten ja limemehun hapon yhteisvaikutuksella. 


Nykyään piiras usein kuitenkin paistetaan pikaisesti, jolloin hyytyminen on tehokkaampaa. Raakojen keltuaisten syöminen ei myöskään kaikkia miellytä, joten uunikierros on ihan tervetullut.


Löysin monta ohjetta, myös sellaisen, jossa ei ollut yhtään näitä pääainesosia, vaan vain limevalkosuklaarahkaa! 
Tein kompromisseja eri ohjeiden välillä omien mieltymyksieni mukaan ja tässä tulos, jonka pitäisi olla aika paljon sitä perinteistä vastaava eli yksinkertainen (paitsi väärä limelajike, tietty):



Key Lime Pie

200g Digestive-keksejä
100 g margariinia

5 limeä
1 purkki kondensoitua maitoa
5 kananmunan keltuaista
1tl vaniljasokeria
kahden limen vihreä pintakuori raasteena

2 dl kermaa
1/2 tl vaniljasokeria¨
1 lime

Kauli keksit muruiksi ja sekoita kulhossa sulan margariinin kanssa.
Levitä seos irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille.
Paista 175 asteessa 5-7 minuuttia.

Vatkaa keltuaiset ja kondensoitu maito yhteen, lisää vaniljasokeri, limen kuoriraaste sekä limemehu.
Kaada seos pohjan päälle ja paista 15-20 minuuttia 175 asteessa.
Älä paista liikaa. Riittää, että täyte hyytyy.

Jäähdytä jääkaapissa. 
Koristele kermavaahdolla ja limen lohkoilla.

Valkuaiset voi käyttää vaikka munakkaaseen tai marenkiin
Parin limen kuoriraasteet valkuaissokerivaahdon seassa saavat aikaan ihanan sivumaun näihin muuten niin  sokerinmakuisiin herkkuihin!


Jotkut tekevät marengista hunnun limepiiraan päälle, mutta itse en useinkaan saa marenkeja onnistumaan kovin kauniina, enkä halunnut pilata piirasta rumilla marengeilla.


Tämä Limepiiras oli niin makoisa uusi tuttavuus, joten tein heti uudestaan toisen, vähän kapeamman ja korkeamman!

Ihan tämän vuoden vappua kuvaava kakku, eikös?
Viherrystä ja lunta vuoronperään!

Ihanan makoisaa sunnuntaipäivää!

6 kommenttia:

  1. Kahvivieraasi kehui tätä herkkua niin, että jo ihan malttamattomana odottelin reseptiä. Pakko kokeilla joku päivä. -Sini-

    VastaaPoista
  2. Olipa muuten hyvä tieto tuo et maito säilyy keitettynäkin. Mie ku aina manaan sitä keitto aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on paljon kätevämpää keittää kattilallinen kerrallaan! :-)

      Poista
  3. Tätä nähnyt kevään aikana useammassa blogissa. Täytyy ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä viesti, jos mieleesi tuli jotain!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...